Elhockey är en typ av hockey. Men till skillnad från ishockey spelas denna hockeyn inte på is, och det är heller inga skridskor inblandade. Planen har samma dimensioner som en basketplan och runt den är det en låg sarg. Det är tre spelare från varje lag på planen, så sex stycken totalt. Det är även tre spelare per lag som sitter på avbytarbänken.
Specialbyggda stolar för elhockey
Till skillnad från till exempel rullstolsrugby spelas elhockey i en helt annat typ av rullstol. Alla spelare sitter i en stol som har en maxhastighet på 14 kilometer i timmen. Stolarna är låga så att man ska kunna åka snabbt och svänga utan att det finns risk att man välter. Stolen har två framhjul och ett bakhjul. Framme på stolen så sitter det en klubba. För att skjuta svänger man på stolen. Stolarna är specialbyggda just för denna sporten, och de svänger på en millisekund så det blir hög fart på skotten.
Man styr med en joystick och den är mer än dubbelt så känslig som joysticken på en vanlig elrullstol. Priset för en stol är högt. 94 000 kronor landar det på. Så det är en dyr sport, men det finns bidrag att söka. Gemenskap är viktigt och detta är en sport som är väldigt rolig och fartfylld. Det är inte bara hockey man spelar utan detta kan nästan ses som en motorsport då man åker runt i en elstol som svänger runt i hög hastighet. Stolen är väldigt låg och påminner mycket om känslan av att åka gokart.
En match och dess regler
Trots att denna handikappidrott heter elhockey är den mer lik innebandy. Spelplanen är lika stor som en basketplan och har en låg sarg runt om. Målet är, precis som stolarna och sargen, lågt. Det mäter endast 20 centimeter på höjden men är desto bredare med sina tre meter. Det är två perioder som är 15 minuter vardera.
Det är sex spelare på planen, tre i vardera lag. Förutom spelarna på planen är det även tre avbytare från varje lag. Det är ingen speciell målvakt i spelet utan alla spelare hjälps åt att skydda målet, eller så bestämmer laget en målvakt själv. Tacklingar är inte tillåtet, men om spelare råkar åka in i varandra lite lätt och det inte påverkar spelet så är det helt okej. Det är dock inget som får göras med flit, men det kan vara svårt att inte nudda någon annan spelare alls, speciellt när man åker runt i 14 kilometer i timmen.
Ett mål ger ett poäng, och när tiden är slut, 15 minuter x 2, är det laget som har gjort flest mål som vinner.
Aktiva lag i flera länder i elhockey
Det är några länder som utövar sporten, men inte så många. Det är Sverige och våra grannländer Danmark och Norge samt även Tyskland. I Sverige finns det runt 300 aktiva spelare inom denna sport. Men eftersom att man endast är tre spelare som är ute på planen samtidigt och tre stycken på avbytarbänken så blir det ändå många lag. Dessa 300 spelare är utspridda i nio klubbar och tre divisioner.
Klubbarna i Sverige är Malmö FIFH, Stockholm IFAH, Gotland RBU, Eskilstuna EHIF, Göteborg 3V , Gävle Klubben KF Heros, Umeå IF, Norrköping NHIF och Hedemora Hass IF.